A A AWydarzeniakomentarze (1)

Kolno. Będzie praca w nowej hali Mlekpolu

Dużym powodzeniem wśród konsumentów cieszą się sery Królewski z Kolna, sery typu parmezan, gouda oraz różnego rodzaju sery topione i parzone

Fot.: Mlekpol Kolno

Dużym powodzeniem wśród konsumentów cieszą się sery Królewski z Kolna, sery typu parmezan, gouda oraz różnego rodzaju sery topione i parzone

Dziś kolneńska mleczarnia produkuje w ciągu doby 10 ton sera typu tylżycki, jesienią to będzie aż 40 ton.

Jesteśmy w trakcie odbioru budowlanego nowo wybudowanej hali produkcyjnej – przyznaje Mirosław Borawski, dyrektor Zakładu Produkcji Mleka SM Mlekpol w Kolnie. – W kwietniu planujemy rozpoczęcie montażu linii produkcyjnej, a na przełomie listopada i grudnia uruchomienie produkcji.

Ruszą pełną parą
Nowy budynek ma dwie kondygnacje, po ok. 1500 metrów kwadratowych każda. Zlokalizowana zostanie tu nowoczesna linia produkcyjna do wytwarzania sera żółtego typu tylżycki.

– Obecnie produkujemy 10 ton tego sera w ciągu doby, po uruchomieniu nowej linii to będzie aż 40 ton

– podkreśla Mirosław Borawski.

Jednocześnie wzrosną moce przerobowe zakładu. Będzie w stanie przetworzyć od 600 do 700 tysięcy litrów mleka w ciągu doby. Warto podkreślić, że dostawcami surowca są wyłącznie producenci mleka z Kolna i okolic.

Prowadzona w kolneńskim zakładzie inwestycja pochłonie ponad 60 milionów złotych.

– Tak jak już wcześniej wspomniałem, to po zakończeniu inwestycji w ciągu doby wyprodukujemy 40 ton żółtego sera, prócz tego mamy też drugą linię produkcyjną, na której wytwarzamy ser dojrzewający, w ciągu doby to 30 ton, a dodatkowo produkujemy też ser topiony - 10 ton produktu w ciągu doby

– mówi Mirosław Borawski. – Łatwo więc policzyć, że już jesienią nasz zakład w ciągu doby będzie w stanie wyprodukować aż 80 ton różnego rodzaju sera.

Realizacja inwestycji wiąże się także z utworzeniem nowych miejsc pracy. Mowa o 15 nowych etatach.
– Linia jest nowoczesna, a produkcja zautomatyzowana, więc tych miejsc pracy nie będzie zbyt wiele – przyznaje dyrektor. – Latem będziemy chcieli już zacząć szkolenia nowej kadry.
Szansę na zatrudnienie w nowej serowni będą mieli przede wszystkim specjaliści produkcji mleka.

Na wschodni rynek
– Dużym odbiorcą naszych produktów jest rynek wschodni – dodaje Mirosław Borawski. – Uruchomienie nowej linii pozwoli nam bardziej otworzyć się na ten rynek.
Sery z Kolna dostępne są też na półkach w naszych sklepach. Jednym z najbardziej znanych jest ser podpuszczkowy, dojrzewający - Liliput, który dostępny jest w jednym z najbardziej znanych w kraju dyskontów.

Komentarze (1)

Przesyłając ten wpis akceptujesz politykę prywatności Mollom.